roligt

Daniel står och sjunger i duschen :
" Han tog av sig sin kavaj, sparka av sig båda skorna och sen hoppade han på bussen "

Är inte detta väldigt roligt eller är det bara jag som är för trött?



kvällsfika i Montmartre

Karin ska som bekant åka tillbaka till Sverige, här är bilder från ett sista litet hejdå i måndags



Anna


den värsta natten i Paris historia

Inatt hade jag den värsta natten i Paris historia! Det började med att jag brände min hand på teavatten ånga, locket gick upp när jag hade upp vattnet i en kopp. Jag tror personligen att jag har fått en ganska grov brännskada, det gjorde fruktansvärt ont hela natten, fruktansvärt! Först försökte jag att ha fingrarna i en kopp kallt vatten med is i men med tanke på min klumpighet så kom jag fram till att så skulle jag ju inte kunna sova en hel natt, då försöker jag med att lägga is i en t-shirt som jag lindar runt handen och över det två plastpåsar, gick bra tillls isen smälte. Jag vill säga er att klockan är mycket när jag håller på att härja runt såhär. Så har Daniels mobil hållt på att murrat hela natten tills jag gick och "fixade" den och det var vid 3.04 som jag tog mig ork. Sen har även Daniel himself pratat i sömnen och jag fick ont i magen och ont i huvudet, hade fruktansvärt ont i handen, Nu tror jag även att jag håller på att bli riktigt förkyld.

Paris värsta natt genom historien, det är det enda jag har att säga.
Nu är mina fingrar på den vänstra handen halvt röda/rosa halvt vita och långfingret har en stor blåsa.


Stackars
Anna


Vagabond

Idag när jag satt och letade ett ord i mitt lexikon så stötte jag på ordet "vagabond" i strävan efter "valable". Vagabond är ett av mina favorit skomärken och det betyder tydligen "uteliggare, luffare". Mamma och pappa tog med mina vagabond vinterskor när de var på besök. Så idag ska jag ut och luffa runt mina vagabond, visa dem Paris gator.

De har redan fått se dagsljuset:


Lugn mamma och övrig släkt, jag har kjol på mig fastän det kanske inte ser så ut på första bilden.
Anna


Leila bakar

Till min stora lycka har jag upptäckt att det går att se "Leila bakar" på tv4.se,
jag älskar här med tv4.se för ni som känner mig vet att min beundran till Leila är lite som de kristnas känslor för jesus. " A piece of cake" är min bibel.

Jag ska tillåta mig själv att se att avsnitt per dag då det inte finns allt för många olika avsnitt att se, vore dumt att ta alla på en kväll. Fast oandra sidan så har jag sett hela Sex and the city boxen pinsamt många gånger, lika så filmen Amelie från Montmartre utan att tröttna så det ska inte vara något problem det här. 


Ren lycka!

Anna


mellanmål

Idag när jag satt och pluggade blev jag fruktansvärt sugen på mellanmål, inte för att jag var hungrig på något vis (mycket möjligt för att skolarbetet var tråkigt) så jag gick och köpte mellanmål. I Paris är alla mataffärer stängda på söndagar vilket är märkligt och dumt men jag hittade ett snabbköp där jag köpte äpplen, mackor och yoghurt.



Mycket gott!
Anna


det snurrar i min skalle

Idag är det lördag, det är så skönt med helg! Min mamma och pappa har åkt till flygplatsen för att åka hem till Sverige igen. Det har varit mysigt att ha dem här och visa hur jag lever.

Det är lördag, Daniel och jag ska på fest för Karin på en klubb i närhetendär vi bodde i början av vår Paris vistelse. Hon ska åka tillbaka till Sverige så vi ska väl säga hej då och så.

Nu lyssnar jag på denna underbara skapelse från Sverige samtidigt som jag skriver på fruktansvärt dålig "wannabe cool fast på skoj- engelska" med min klass kompis Maggi, det är roligt och jag känner mig glad! 



Anna


Mitt hjärta torkar snart ut

Ibland är Paris för fint, nästan outhärdligt. Som när man ser två kärlekspar stå och kramas i väntan på metron, eller när de pussas mellan kaffe sipparna på Caféer eller när de sitter på en parkbänk och bara håller om varandra. Mitt hjärta håller nästan på att torka ut här.


Mamma och pappa kommer till Paris ikväll och ska stanna över helgen, känns skönt att få ladda på med lite kärlek i kroppen. Jag ska kramas dem som aldrig förr!


 
Jag säger som Håkan Hellström:


Anna



De mördades fria republik

 

 

Mina dagar börjar (nästan) som låten: Idag gick jag upp kl sex och åt min gröt, tog väskan i min hand och kysste inte kärringen.

Den här veckan jobbar jag 31,5 timmar och har 15 timmar lektioner, plus läxor. Det är först nu som jag har lite fritid, och levererar ett blogginlägg.

I låten dör Sven i industrin; jag skar mig idag på en ”kitchen wizzard plus” (en sådan där som de visade på Tv-shop och som man bl.a. skär gurka med) så att jag blödde i en timme.

Jag är ta mig tusan en ”working class hero”!

En dag som denna, när jag kämpade, överraskade mig mina ”kamrater”. Jag står på restaurangen där jag jobbar och torkar av några hyllor, när jag plötsligt hör häftiga knallar och rop utifrån. Det förs ett riktigt liv, slagord och svar. Ljudet kommer från restaurangens granne, det gamla börshuset Bourse. Från ett av Bourse’s fönster syns en bengal och jag hör ”vive la revolution!”. Sådant värmde sannerligen, en dag som denna. Även om deras handlingar och budskap är lite naivt, så är det ändå häftigt att se. Bara i Frankrike kan några skrika på revolution och tända bengaler i det gamla börshuset. Men jag hoppas att de genom sin olydnad lyckades påverka fler än mig.

Känns bra att vara länkade av AB. Jag ser bara sammanträffanden.

Lyssna på låten och känn er lite kommunistiska!

Bourse


Daniel


 

 


Godmorgon Paris!

När jag på morgonen öppnar fönstrena för att öppna fönsterluckorna känner jag : Godmorgon fina Paris. Det är en härlig känsla!

Nu ska jag gå till biblioteket och plugga, prov idag.

Anna


"this right hear, goes out to everyone who has lost someone they truly love"

Vila i frid Niklas!
Anna

mmm-mat

Sista kvällen tillsammans med Yee och Johan i Paris så gick vi ut och åt middag på ett väldigt mysigt och gott ställe:


Nu blev jag hungrig av dessa bilder så det blir mat i Montmartre!
Anna


Jag ursäktar mitt fruktansvärt dåliga bloggande!

Det har varit mycket de senaste dagarna, vi har haft besök, jag har pluggat mycket och varit trött så inget bloggande. Mycket roligt har hänt!

Som i fredags när min klass, nybörjare i franska ska presentera varandra inför klassen, en ryska berättade för oss att hennes ryska bordsgranne tycker om att ha samlag istället för att säga att hon tycker om att sova. En tjej i min ålder var tydligen skild vilket det blev stor dramatik runt där en kille snarast skriker " She has moooved on, pleeeace"samma herre fick även ur sig "can you just back off" riktat mot lärarinnan. Det var en rolig lektion det må jag säga, och nu har jag inte sagt allt vad som hände.

Igår var jag och shoppade med Maggi, en tjej i min klass, hon köpte jätte mycket prylar såsom skor, tröja och tunika. Jag köpte strumpor och en tröja. Ett butiksbeträde började prata svenska med mig, eller ja, väldigt dålig svenska. Han sa att han var trött och undrade om jag tittade på den vita stenen.

Jag ska lägga in fler bilder sedan som från den kvällen då vi var ute och åt, jag, Yee, Johan och Daniel. Lite trött idag, ute på klubb igår till klockan 5.30 då äntligen metron börjar gå igen.

Men såhär såg det iallafall ut den kvällen då Yee och Johan kom och vi bjöd på soppa.


Anna


Liberté, egalité, fraternité

Den här helgen är det i Paris ”Paris fête les Journées européennes du Patrimoine”. Detta innebär att de flesta offentliga byggnader är öppna, såsom exempelvis nationalförsamlingen, senaten och Sarkozys boning. Jag och Anna var igår på Assemblé National (nationalförsamlingen) med min syster, Emma, och hennes kompisar. Man kan ju säga att riksdagshuset här i Frankrike inte är som i Sverige. Det är definitivt mer glamour, som alltid. Det är som att många byggnader i Frankrike är redo att hysa Nobelmiddagen utan förberedelser, jag gillar det (även om det ska sägas att jag tycker att fransmännen slänger lite pengar här och lite pengar där, men landets prioriteringar orkar jag inte gå in på nu).




Jag och min syster i Assemblé National's salonger (julkortet fixat!)

 






Jag har ett ganska stort intresse för politik och tyckte därför att detta var väldigt intressant.
(Anna ville för övrigt inte vara med på bild: "Daniel, sluta, jag har inte tvättat håret idag!"
Nästa gång har hon förhoppningsvis tvättat håret.



Daniel

 


öl vid kyrkan

Efter en hård dag i skolan så ska nu jag och Yee gå och dricka öl vid Sacre-Coeur,
Daniel och Johan är på bio.



Anna


att studera i ett nytt land

Att plugga här i Paris är både underbart och jobbigt. Det är jätte roligt att få vänner från andra kulturer, träna på att inte konversera på svenska. Jag har två "bättre" vänner i klassen, en tjej från Taiwan och en från Amerika. De frågade om jag ville följa med och shoppa i helgen, jag tackade självklart ja så det ska bli spännande!

Ibland i konversationer börjar jag prata svenska, eller lägger in ett svensk ord utan att tänka på det, så står de som frågetecken.

Jag måste plugga väldigt mycket för att kunna hänga med. Lektionerna är ju på franska med lite inslag av engelska när någon verkligen inte förstår. Det finns tre Annor i min klass så vår lite lustiga lärarinna kallar en Anna från ryssland för Aina, mig för Anne och den tredje för Anna. På phonetiken (stavas det så på svenska?) så får jag heta Anna Karlotta. Nu måste jag fortsätta att plugga!

Yee och Johan är här på besök, jag får skriva mer om det sen, eller om dom vill skriva ett gäst inlägg.

Anna


foto på toalettdörren

Gatan nedanför vår gata förvandlades idag till en marknad där man kunde köpa gamla skrivmaskiner, kläder, hattar, skor, tavlor, foton, porselin, böcker och smycken.
Jag köpte två äldre foton varav ett ny pryder vår toalettdörr :


Trés bien!

Anna


kaneläpplen, Lykke Li, franska och kaneläppel-téa

Daniel är ute och äter mat med sin syster så jag är ensam i lägenheten vilket är väldigt skönt att vara ibland! Jag kan lyssna på Lykke Li hur högt jag vill samtidigt som jag försöker att plugga.
Anna

Knytkalas i Le Marais

Daniel och jag blev bjudna på knytkalas hemma hos Frans, Klara och Emanuel, de bor jätte fint i Le Marais!
Vårt bidrag blev en broccolipaj och fransk äppelcider.

Trevliga människor de där, trevlig kväll!

Anna

För övrigt...

.... har jag fruktansvärt bråttom från jobbet varje dag för att komma till Sorbonne. Dock så bestämmer sig ibland tågen och framför allt 4:an för att inte funka. Jag blir allmänt matt och trött och utbrister:

-          Men fan, i helvetes jävla skit!

Flickan framför svarar:

-          Jaha, du är svensk?

Hon visar sig vara norska och vara här för att plugga via ERASMUS. Vi konverserade under en stund och jag insåg att jag nog inte kan svära obehindrat jämt, fast jag är i Frankrike. Man hör ändå svenska lite titt som tätt här i Paris. ”Vad världen är liten ändå, va?”

 

… klämde jag mig i dörrarna till metron när jag skulle från jobbet till lektionen och fick åka med en del av min väska kvar mellan dörrarna. Men, jag lever och kom i tid till min lektion. Mycket bra, mycket bra!

 

… är jag mycket glad över att omedvetet har blivit tjugo år gammal. Lite missnöjd dock över inte ha fått några presenter, men det är lugnt, ni kan skicka dem till Paris. No hard feelings, mes amis!



 


Peace out,

Daniel


Syphax

Igår var vi till bästa stället på alla sätt och vis (läs priset, 3 £ ölen). Syphax heter placet och ligger precis vid metrostation Notre-Dame de Lorett, denna ligger bara fyra stationer från vår hemstation, Lamarck Colaincourt. Vi hängde med en snubbe som heter Ludvig och som också pluggar franska. Det var första gången som jag träffade honom, men såhär i efterhand så kan jag säga att Anna hade scoutat honom väl, han var mycket trevlig, och gillar till och med fotboll. Annars så brukar svenska killar och tjejer här i Paris inte alltid gilla sådana saker som jag delvis gillar, typ sport och annat som egentligen är onödigt tjafs, men som ändå triggar mig och får mig att bröla av lycka respektive vrede.

Senare kom även en annan svensk som heter Emma, mycket trevlig hon med.Vi tog några öl. Anna drack saft-öl, är typ som öl som smakar sött. Det är precis som det låter bara att man har öl istället för vatten. Ganska avlägset för oss svenskar, det finns ju inget heligare för en svensk bruksgubbe än en öl i soffan.
Nästan bara Fransmän på Syphax och mycket trevligt. Ett namn att lägga på minnet, kanske.

Daniel


i detta ögonblick

Vi får fin-besök nästa vecka till Montmartre, Yee och Johan kommer och ska bo här med oss i vår lilla lägenhet, det ska bli mycket trevligt men samtidigt lite klurigt med plats. Daniel försöker nu blåsa upp en konstig fransk luftmadrass som verkar bli rund istället för platt. Mystiskt!

Anna

bakelser

Himla svårt att välja, himla mycket som ser så gott ut, Daniel är duktig när det gäller socker, jag kan inte komma på att han någongång köpt godis eller kakor när jag varit med. Annat är det med mig, socker-älskare som kan äta ett helt paket kakor på fem minuter, som skulle kunna köpa en bakelse av alla sorter och äta som frukost, lunch, mellanmål och middag.

socker...
Anna

Alldeles, alldeles underbart ...

Den finaste av de fina butikerna : Manoush

Med rosa ballonger och rosa sockervadd

Godis till champagnen

Väldigt fint där


Väldigt nöjd tjej som får sockervadd


Om jag skulle ha en butik som skulle vara med på denna Vogue fashion cel. night så skulle det också se ut såhär vackert, alldeles, alldeles underbart!

Anna


Vogue fashion celebration night

Jag, Daniel och Karin gick på Vogue fashion celebration night här i Paris, drack mycket gratis champagne, åt snittar, chokladbitar, sockervadd och var sådär glatt salongberusade bland rika fancy-fancy människor, vackra kläder, väskor och smycken. En upplevelse!!

Några av butikerna:

Cartier champagne:

De skorna jag bara kunde stå och drömma om ( men för en gång röra och inte bara se i Elle och Vogue)...

hade andra på fötterna


Klänningar från Armani

Diane Von Furstenberg

Dior


och så lite mer champagne


Jag skriver mer sedan om den finaste butiken, måste plugga nu.

Anna


Bienvenu

Välkommen till Daniel och Annas Paris. I den här bloggen får ni ta del av vår vardag i den vackra staden bland baugetter, baskrar, ostar, arrogans och vin, som hittills har sett ut såhär genom vår kamera:

Vi har varit på marknad

Foto från första trappan av två längre trappor på vägen mellan vår lägenhet och Sacre - Coeur

Paris-pannkaka


kommunikation

Bonjour!
De senaste två dagarna så har Daniel jobbat morgon-förmiddag och sedan gått i skolan till 17.00, samtidigt har jag börjat skolan 17.00 och sedan tagit metron direkt efter skolan för att sitta barnvakt och därför kommit hem sent då Daniel redan sovit så vi har kommunicerat genom lappar.



Nu ska jag äta frukost och efter det plugga.

Anna


oooäa

Kvinnan framme vid katedern, vars namn jag inte kan utala trycker ett finger mot  sin näsa och gör ett konstigt ljud, för sedan händerna mot magen och gör ett om möjligt ennu konstigare ljud, och så fortsätter hon, flyttar händerna och gör sexton till liknande ljud och antar att jag ska förstå vad hon gör och sedan lära mig ljuden hemma.

Hallå?

Vi får sedan 59 stycken fraser ( dock är jag lite  osäker på antalet genom att några kan höra samman, jag vet verkligen inte) som hon vill att vi ska lära oss för idag då jag ska ha min andra lektion får jag bara ställe frågor på franska, inte engelska. Dessa fraser stod enligt mig slarvigt skrivet och utan översättning.

Hjälp!

Anna


Tillbaka i skolbänken

På något sätt känns mitt liv givande, just nu. Idag jobbade jag från 7:30 till 14:30, för att sedan ta mig hämta skolböcker och mina tider för lektion och kom därför en timme och tio minuter sent, men är man bad boy från Nynäs så är man…

Jag hamnade på nivån intermedière, vilket motsvarar typ medelnivå. Såhär i efterhand känns det ganska bra, lektionen var ganska enkel men inte för enkel och dessutom lärorik för att vara första lektion. Ett störningsmoment var dock en snubbe som satt framför mig, jag är nästan säker på att han var amerikan, antaget utifrån hans fruktansvärda accent när han pratade franska. Olyckligtvis älskar han att prata och svara på allt som går, såklart även grammatiskt inkorrekt och stammande. Liksom hör inte snubben hur illa han låter, och att det är som den gnisslande metron i andras öron? Äh, jag får hålla mig på mattan, jag är ju verkligen inte någon stjärna själv.

Mina dagar kommer för en framtid om tre månader nu att vara packad från morgon till kväll. Jag har räknat på att min sysselsättning kommer vara cirka 150 %.

 

Nu har jag fått min lugna stund efter mat och läxor. Såhär ser det ut när jag pluggar, mysigt värre.


För att återgå till den första meningen; när man har jobbat och pluggat en hel dag och tagit ut sig så känns den där lilla stunden av vilande verkligen skön. Där är jag nu, i ett nöjt tillstånd.

 

Hakuuna matata (förutom amerikan),

Daniel  


Min första lektion går av stapeln idag

Idag har jag fått schema, klass och lärare, om en timme börjar allvaret.
Så passa er Sarkozy och Carla Bruni (jag har även läst italienska i två år) för om en timme börjar jag läsa franska för nybörjare!


Anna


vi ses till julen

Angelica loggade in på skypen för att tag sedan, hon är i fjärrans länder USA,
hon har också webcam och jag började gråta när jag såg kvinnan.
Jag har nog någon allvarlig sentimental sjukdom, eller bara bra vänner, värda att sakna!



Men som Peter Jöback skulle säga ; jag kommer hem igen till jul.
och det gör hon med!

Anna


gör inte det, inte det, inte det och heller inte det här ! ! !

Jag dricker kvällste med honung med musik av Lykke Li i bakrunden - härligt!

Idag har jag och Daniel varit på en marknad, jag letade på efter convers i mörkröd, ingen fanns i min storlek, Daniel är snäll och frågar på franska, jag står bredvid och ler, känner mig lika töntig och tafatt varje gång men snart så. Imorgon ska jag till Sorbonne för att få schema och klass, spännande!

Idag har jag även varit i svenska kyrkan i Paris för att möte för nya unga i Paris, jag fick tips om att inte bära kort kjol, inte vara ensam ute, inte dricka alkohol, inte stå och se vilsen ut med en karta i handen, inte åka taxi själv, inte vara vid vissa områden, inte titta män i ögonen, inte prata tillbaka om någon kille börjar prata med mig, inte låta någon betala min kaffe, just för att jag är tjej.
Bli nu inte orolig mamma, jag har det bra och tar hand om mig själv!

De berättade att i svenska kyrkan i Paris hade dom tidigare jumpa, det kunde man se för det satt krokar i taket, jaha tänkte jag, flott.



Här får ni min favorit låt med Lykke Li
den är fantastiskt bra, verkligen, så tryck nu på play och stäng av om du har annat ljud på:

Anna

Rumänien??

Igår på dagen var jag ut och letade efter en skolväska, hittade ingen skolväska men däremot en klänning, en parfym, strumpbyxor, örhängen och ett linne. Oops...

På kvällen följde jag med Karin, Lisa och Axel ut till ett ställe där Karin skulle träffa sina franska vänner. När man går ut i Paris så ser man jämt hyper inne kids. Dom är så inne så jag vet inte vad. Som tagna ur Vouge eller Elle. Jag blir imponerad och lite skrämd. Det var iallafall trevligt och lugnt igår, senare kom även Emanuel, Josefine, Karin och Frans för att dricka öl. Jag följde med Karin hem till henne och Lisa för att slippa gå hem själv, det gick bra, vi sov tre personer i en loftsäng med alla lampor tända för Lisa hade tidigare under kvällen sett en kackerlacka.

Imorse gick jag med Lisa till metron för att åka hem, hon skulle köpa frukost på ett litet café, mannen som stod bakom disken undrade om jag var från Rumänien (??) och om jag var gift, han ville att jag skulle bli hans tredje fru, jag tackade nej men fick en gratis kaka för att jag inte var gift .
Den åt jag till frukost:


Anna

Inglorius Basterds

Ikväll ska jag och Anna gå och se Inglorious Basterds på bio. Som tur är dubbar de inte alltid filmer som går på bio (allt är annars dubbat på t ex tv). När Tarantino är med i bilden så blir det alltid bra, därför är mina förväntningar höga. Om man därtill toppas det med att filmen utspelar sig under det nu åter, väldigt aktuella andra världskriget gör att mina förväntningar ännu högre. Jag ser förresten, som vanligt, ut som någon person  under andra världskriget, jag brukar göra det när jag är nyklippt. Droppar inom en snar framtid ett inlägg om både filmen och om att frisera sitt hår i det här landet.
A bientôt!
Daniel

uppdrag till er bloggläsare.

Godkväll kära bloggläsare, jag har ett uppdrag till er!
Nu är det så att min cooling till brorsdotter är med i en sommarbilds tävling på gds hemsida och jag kan för allt i världen inte finna en bra anledning till varför hon inte borde vinna, jag har ju tagit bilden och hon är festligaste bruden i stan.

Så vänner, gå in och rösta på bidrag nr 7 här :
http://gd.se/sommarbilden/1.1314238/1.1183483?pageNr=1#photoWrapperAnchor
ni är tuffa om ni gör det!


Anna


Honung blir godare som Fairtrade

Jag hade en ganska hård morgon idag, ringde Asus och fick reda på att jag måste skicka min dator till Sverige för reperation, känns jätte tråkigt! Jag blir så matt när saker inte fungerar som de ska. Lite ledsen gick jag till en större mat affär för att köpa hårfärg och affären jag går till, som jag inte tidigare har besökt är fin och har ett stort sortiment att välja ifrån. Jag köpte Fairtrade märkt honung och mitt favorit te, hårfärg, hudlotion och hårdprodukter.

Sen åkte jag hem, gjorde mat och efter det tog jag metron till Marais för att gå igenom klänningarna i deras vintagebutiker, ingen klänning köpt tyvärr!

Ikväll tänkte jag och Daniel gå på bio men blev för en timme bjuden på hem middag hos Karin och Lisa så nu ska vi dit, ska bli trevligt!

Anna



min dag genom bilder

Dagen börjar med att Daniels syster Emma som bott med oss två nätter flyttar ut och ska få ner sin tunga stora väska från våran lägenhet som har smal trappa. Jag försökte vara trevlig och erbjöd mig att hjälpa till, men till sådan stor hjälp var jag nog inte.


Efter det duschade jag och lagade frukost


Idag är det den första september vilket betyder att man i Paris köper ett nytt metro kort, lättare sagt än gjort- Mitt betalningskort fungerade inte, jag fick lite små panik genom att jag skulle till skolan och skriva det där testet men allting löste sig! Jag tog ut pengar, betalade kontat och missade precis en metro så jag fick sitta och vänta några minuter på en annan.


Påväg mot lokalen där testet skulle göras mötte jag två danska tjejer som jag försökte konversera lite med, gick dåligt på svenska/danska , gick bättre på engelska. Svårt att ta upp kameran att knäppa kort på de två eller på lokalen men här har ni dörren in till sal 6 där jag skrev mitt test.


Efter testet tog jag metron till Sorbonne för att försöka få mina csn papper ifyllda men dom hade lunch stängt som jag förstod det så jag fick åka därfrån igen.


Jag åkte hem med metron, i en vagn där en man spelade låtar från Amelie filmen på dragspel, jag gav fyra kronor och knäppte ett snabbt och suddigt foto.


Hemma så har våra grann-duvor fått barn, det är iallafall vad vi antar:


Karin kom och hälsade på oss för att klippa mig, jag bjöd på middag


okej, inte så många bilder men det är första gången som jag försökter att dokumentera en dag, och idag har det regnat i Paris, ush!

Nu är jag trött och ska sova
Anna



Girighet

Ett mindre beundransvärt monster dök idag upp för att hämta hyran, 900 Euro för en liten tvåa som delvis faller ihop (stolar, hylla och säng) och som har en toalett som låter som att den ska skjutas upp av Nasa i rymden. Liksom, är det jag eller Fuglesang som ska frukta svårigheterna att gå på toa? Jag är lite osäker…

 

I alla fall så betalade vi hyran. Jag hade förberett dokument som skulle fyllas i för att vi skulle få bostadsbidrag, franska staten är ganska bra på att betala ut det. Dock så ställer hon sig genast med hela sitt kroppsspråk och klagande mot att skriva på papperen, kvinnan vill inte finnas CAF:s (de som hanterar bostadsbidrag) system. Hon förklarar det med att myndigheterna trakasserar henne med skatter och pappersarbete och att hon betalar för att de högst betalda ska kunna leva bättre. Och här står jag, med 300 varje månad att betala mat och resterande utgifter. Vi betalar hyran cash för att hon ska kunna slippa skatt och kunna åka iväg till sitt sommarhus med sin ”mari”. Hon har cirka 100 E i utgifter, 800 i vinst. Jag frågade om det finns i systemen att vi bor här och får svaret att vi ju har ett kontrakt, men på vilket sätt står det i systemen? Jag hatar att jag inte kan föra en så pass seriös diskussion vidare (min franska haltar ju), men det detta bevisar är att språk är makt. Jag kan i alla fall säga att även om kvinnan tror att hon är en trakasserad arbetare så vet jag att hon är svin nummer 1!

 

Kvar står jag, med en begränsad budget men ändå med gott samvete.

 

Bifogar en gammal klassiker, utan att ta politiskt ställning utan mer bara få uttryck för min sinnesstämning.

 

För övrigt muntrar Annas franska upp mig. Jag diggar stavningen av svensk. Om ändå bara fransmännen kunde ha stavat lika logiskt.

Daniel


RSS 2.0