gurk-Eiffel tornet och julmarknad

Salut!
Idag så ska jag, Mayra och Daniel gå till Svenska kyrkan i Paris julmarknad, jag längtar efter julkänsla så detta kommer bli bra känner jag i hopp om lite lussebullar och glögg.

Annars så var det extrapris på grukor igår, 5 kronor!
I vänstrahörnet ser ni ett gurk-Eiffeltorn / ett gurk-A.

Arty, Je sais !

Anna

franska + kaffe + citronkaka + Maggie= en bra lördag

Vilken dag!
Jag och Maggie har pluggat på ett café över en kaffe (och citronbakelse för min del) Börjar bli lite stressad över det där himla slutprovet och lite stressad över att det bara en ynka skoldag kvar, eller ja en halv för Madame har sagt att under den sista timmen så ska vi ha "Fête" (Fest) Ska bli spännande att se hur man festar på Sorbonne .



På vägen hem fönstershoppade jag vilket ledde till ett bokköp.
Den här staden är farlig för plånboken!

Anna


John Coffey

Idag blev det lite dramatiskt på jobbet. Jag skulle ta undan en bricka från ett bord där två stammissar satt, båda två storväxta mörka män. Den ena är lite större än den andra och är look-alike till den stora snubben i Gröna Milen, han som ser så hård ut men som inte är det.


I alla fall, så ger jag mig ut på hal is och går ifrån standardfraserna som ”smakade det bra” och ”ha en bra dag”, och frågar om hans två större äppelkakor har smakat bättre än senast (då han klagade på dem). Det blir ett missförstånd och innan jag hinner lägger den största av dem, i ett försök att lugna mig och vara kamratlig, sin gorillaarm över mina axlar, jag blir nervös av ett en jätte ställer sig i fotbollskorts-pose med mig och råkar tappa ut ett glas med vatten över hans fot.


”Putaiiiiin!” (Jävlar), utbrister den större.

”Mais tu lui rends stressé” (Men du gör honom stressad), replikerar den andre.


 

Och där står jag mitt emellan med en bricka och vatten på mannens sko och golvet. De börjar skratta och jag inser att det är nog lugnt ändå och säger apropå skon: ”Ahh, mais alors c’est lavé maintenant” (den är tvättad nu iaf). 



De torkar bort vatten från min hand (antagligen för att jag såg så ömklig ut just då) och går därifrån. Kul i efterhand, men jag föredrar nog att spilla vatten över en annan kund nästa gång än den på bilden.

 

Daniel


by night

Lite av Montmartre by night


Ni får ganska många snartlika bilder men jag tycker de är så fint här och vill visa er.

Anna


mina favorit pepparkakor!

Jag längtar efter :
Min familj och vänner
Att baka
mina kläder och skor
svenskt lösgodis
Sex and the city boxen
Vulcana
men mest av allt så längtar jag tills jag får krama och pussa dessa pepparkaksgubbar




Anna


HEJ ALLA GÄVLEBOR!

Ni som bor i Gävle och tycker liksom jag att det är fucked up att så många kvinnor blir slagna och misshandlade av sina män kan imorgon gå med i fackeltåget som startar vid södermalmstorg, ni träffas där klockan 16.30 och går sedan i tystnad ner till stortorget där en marschall kommer vara tänd för varje kvinna som sökt hjälp hos Kvinnojouren Blåklockan iår.

 Alltså; Imorgon 25 November
Nationella dagen mot mäns våld mot kvinnor.


Varje halvtimme våldtas en kvinna i Sverige,
var 20 minut misshandlas en kvinna i Sverige.
(källa BRÅ)


Anna




lite rosa i Montmartre

Salut!
Igår på min promenad tog jag med kameran:






Andra bilden är på Lapin Agile som jag gärna vill hinna (ska) besöka innan jag reser hem igen, det var en känd cabaretkrog i början av 1900 talet där personer som Picasso och Utrillo hängde, nu är det mer av en jazzklubb.

Anna


Godiskakan

I lördags så bakade jag en godiskaka för att ta med mig hem till Lisa,den blev inte god alls, godisarna liksom smalt till någon konstig gegga i botten. Den vita chokladen blev bra men de andra godisarna... inget att rekommendera!



Anna


tu man hand med Paris

Idag har jag på tu man hand myst med staden Paris, besökt två kyrkor, druckit kaffe ute vid ett café (det är 17 grader varmt här idag) så har jag köpt en ny jätte fin kjol sedan vandrat Paris gator hem.

Jag kommer att sakna den här staden!
Se bara så vacker den är från klassrummets fönster när vi går hem för kvällen.



Inte så pjåkigt om jag får säga det själv.


Anna


Bonjour tristesse ?

Igår efter lektion så följde Maggie med mig för att gå och lyssna på en spelning som bandet som Emanuel är med i hade i en klubb. Dom var duktiga och sångaren var ett nöje att lyssna (läs titta) på ! Det var även ett annat band som spelade som också var väldigt bra.

Idag har Mayra åkt till Tyskland för en weekend och så fick jag precis ett sms av Maggie om att hon känner sig sjuk och ska stanna hemma. Hoppas Toni är i skolan, annars blir det bonjour tristesse.

Bilder ifrån igår:



Anna


Le Petit Nicolas

Förra veckan såg jag en av de bästa filmerna som jag sett på mycket länge. Le Petit Nicolas heter den och är en filmatisering av den för alla fransmän kända barnboken med samma namn.



Vet inte riktigt för tillfället vad man kan jämföra den med, möjligtvis fem Emil i Lönneberga i strikt skola och Paris under 60-talet. Rekommenderar och bifogar illustration från böckerna samt trailer. Hoppas ni förstår franska, annars är det ändå ganska enkelt att förstå, barnbok juuuu!



Bonne soirée,

Danielle


Flash-dance

Ni vet hur man ibland gör lite konstiga saker, som när man t.ex. väntar på att deon ska torka så kan man ju ta sig en liten danstur igenom lägenheten i underkläderna, det är väl inte bara jag som gör det när man är ensam hemma? (ingenting jag gör när Daniel är närvarande) hur som helst, idag under min deo-torkning-tur så spelades Flashdance what a feeling, jag svänger runt i dansen, gör en snurr vid fönstret och möter min grannes blick och tänker "vad gör jag nu" och springer iväg till badrummet.

Lite lagomt pinsam känns det, jag har förvarnat Daniel med ett sms om att jag kanske måste flytta härifrån, dock kan jag känna att det är lite roligt såhär i efterhand med mitt låtval, Flash-dance...



Hujedamig!
Nu åker jag iväg och möter Maggie och Mayra, måste ventilera så det känns lättare.

Anna


bockar som getter

Jag har glömt att berätta för er hur det gick med de tre bockarna Bruse (som råkade bli de tre getterna Bruse för mig i min historia)  Jag försökte så gott jag kunde, fick nästan hela klassen att skratta (självklart för att historian var så roligt och inte för mitt utala på Bruse med franskt R nere i halsgropen, eller när jag blandade ihop verd så historien skulle kunna ha fått en helt annan handling om inte min lärare skrikit nej och stoppat mig) Hmm, är det någon fransk förstående som gärna vill läsa berättelsen om de tre bockarna (getter) Bruse á la Anna på franska så gör en kommentar så lägger jag upp den.

Idag så var det Bess tur att berätta hennes historia om "man hong", hon är från Taiwan som min vän Maggie men Bess är helt omöjlig att förstå när hon pratar genom att hon blandar engelska och kinesiska. Jag brukar mest bara le när hon pratar med mig och hoppas att det ska bli en kort konversation, inte för att verka otrevlig nu på något vis men jag kan för allt i världen inte förstå vad kvinnan säger till mig.

Jag ska gå och sova snart, först så får ni en till av Hello Kitty fotona. Min pose kommer ifrån att jag skulle få ett Hello Kitty halsband i fotot men jag fick aldrig något himla halsband, istället så fick jag en rosett.



Bonne nuit!
Anna


Hello Kitty

Det är roligt att gå in på facebook och finna sig själv taggad på sex stycken bilder och när man sen klickar vidare för att se vad det är för bilder så är alla på bara mig och Hello Kitty, tagna av Maggie.



Anna


Från mig och Paris, till er alla, en riktigt fin julskyltning...

Nu så tycker jag att ni ska trycka på play och lyssna på min favorit jullåt medans ni njuter av La Fayettes fina julskyltning. Mycket nöje !





Inte för att mitt låtval på något vis passar ihop med ett lyxvaruhus men ja,
Jag tycker båda är fina...

Anna


så hemskt dukigt...

Nu måste jag ta mig i kragen! Jag är så hemskt duktig på att läsa bloggar, kolla runt på facebook och se på svt.play, jag är så hemskt dålig på att ta tag i franskan och lära mig alla himla verd och grammatik som jag  borde kunna till provet idag. Jag ska iallafall möta Maggie klockan ett, vi ska äta mat tillsammans, sen gå och plugga vid skolan. Eller ja plugga och plugga, vi är så hemskt duktiga  att på något konstigt vis alltid komma in på någonting annat att prata om istället för att plugga. Undra varför...



Anna


Paris sans Isabell jour un

Idag så har jag varit och vinkat av Isabell vid tåget till flygplatsen, kändes lite tungt i hjärtat, som när jag vinkade av mamma och pappa. Nu har jag bara precis en månad kvar i fina Paris.



Anna


Paris avec Isabell jour cinq

Bonsoir

Idag har jag och Isabell besökt Château de Versailles, tagit en kaffe på Starbuck, lyssnat på en predika i Sacre Coeur och ätit italiensk glass. Jag tog inte med kameran ut idag så ni får istället en låt som spela här i Montmartre just nu, i srivandes stund.



Anna


Paris avec Isabell jour quatre

Vi startade dagen med ett besök på Djurens kyrkogård, där var det jätte fint, jag blev rörd och nästan grät för det var så fint var det med texter som "min hund var mer mänsklig än en människa" , "Min Kära Hund, du kommer alltid att finnas i mitt hjärta" och "Du var min enda vän, min lycka, min styrka och min klarhet. Tiden går men minnet av dig kvarstår / Din mamma Rebecca"

Där fanns många fina gravar, vissa hade gamla tennisbollar istället för blommor, andra hade väldigt utsmyckade gravar. Där fanns mest hundar och katter men även fåglar, kaniner och en kyckling.

Annars så var denna kyrkogård lite spöklik genom att det var väldigt många katter som sprang runt mellan gravarna. 
 

 Vi åkte sen till Marais men falafel stället som vi skulle äta på var stängt så vi åkte vidare Saint-Michel, åt falafel och besökte Saint Chapelle, en gotisk kunglig kyrka, helt otroligt vacker, dock fick jag inte lika vackra bilder. Vi hade turen och kom precis i tid till en engelskguide tur.

Vi besökte sedan fängelsemuseet där Marie Antoinette satt fängslad och fick en "Exposition produite par le Centre des monuments nationaux en collaboration avec le nouveau festival du Centre Pompidou" på köpet och bestämde oss för att göra egen konst :

Annar så såg "Exposition" -en ut såhär:


Nu var vi trötta så vi sökte upp Starbucks för en välbehövlig kaffepaus, de har fått julkoppar nu:

Slutligen besökte vi "Heliga hjärtats basilika" Sacré- Coeur innan vi gick hem och lagade mat.


Anna

 


Paris avec Isabell jour trois

Salut!
Idag har vi tittat på La Fayettes julskyltning, gått omkring i Marais och besökt Lovren.
Såhär såg dagen ut genom kameralinsen:


I Marais köpte Isabell två böcker, sedan åt vi bröd från ett judebageri, Vi besökte även en kyrka, jag tände ett ljus för Gösta och Gundborg, Isabell tände ett ljus för Niklas och Isak.

Inne i La Fayette, i taket hängde jätte rosa paket

Vi valde "Les arts Décoratifs" vid Lovren:


En fin och solig dag.

Anna


Paris avec Isabell jour deux

Idag har vi besökt ett museum och en kyrkogård och inte vilken kyrkogård som helst utan den där Simone de Beauvoir vilar.
Där fanns även fina korsstygns tavlor av en kvinna som saknade sin man:
Sen så gick vi till min skola

Efter skolan tog vi métron till Saint Michel och åt falafel på mitt favorit falafel ställe

Jag visade Isabell Shakespeare & Co, dit man inte kan gå in utan att komma ut med en bok, Isabell köpte två, jag köpte en bok jag trånat efter ett bra tag nu. Mademoiselle.

Slutligen så tog vi en promenad runt Notre Dame

Nu ska vi snart sova, Isa läser, jag bloggar.


Anna

Paris avec Isabell jour un

Igår kom Isabell till Paris, efter mindre panik från min sida då isabell inte hört av sig efter 1,5 timme efter landning så träffade jag henne vid Gare du Nord, vi åkte hem till mig , lämnade väskorna och åt mat.

Sen gick vi förbi frukthandlaren och köpta frukt som matsäck

Sedan tog vi métron till utkanten av Paris

Vi var på jackt efter en kyrkogård för "hundar och andra djur" som tyvärr var stängd när vi efter lite om och men kommit fram.

Vi kände en lätt besvikelse men kom sedan på att det är ju Isabells första dag så vi kan åka tillbaka sedan, plus att vi redan besökt en kyrkogård i detta kvarter av missförstånd i tron att det var djurkyrkogården.

Sedan tog vi métron för att möta Daniel och besöka en fin park

där hade en hund gått i cement innan det torkat helt

På vägen hem köpte vi baguette på mitt favorit boulangerie, köpte vegan ost och gick hem i mörkret


Anna


bio utan godis

Daniel och jag ska gå på bio ikväll, vi ska se This it is, om det nu finns biljetter kvar vilket jag är tveksam till. När man går på bio så är ju godis någonting obligatoriskt, iallafall om du tillhör familjen Eklund.

Som jag brukar säga ; Bio utan godis är som kärlek utan kyssar, och kärlek utan kyssar är som ingen kärlek alls. Ska det vara så ska det!

Just nu sitter jag och försöker översätta "trollebron" till franska,
tack för peppningen storebror, min saga det kan ju inte bli annat än succé
!
blir nog franska film av detta känner jag...

Anna


De tre bockarna bruse

Salut!
Jag har glömt att berätta vilken tortyr vår madame har bestämt sig för att utsätta oss nybörjare för. Alla i klassen måste framföra en liten berättelse på franska som vi ska ha översatt och skrivit ned på papper, papper som vi inte får ha med oss framme vid tavlan. Vi ska alltså stå där som nakna inför hela klassen och prata på franska i fem minuter.

 

Mon dieu! (herregud)  

 

Jag ska berätta min historia på torsdag och har tänk att de tre bockarna Bruse vore ett smart kort, då behöver jag bara lära mig en tredjedels saga genom att den som upprepar sig tre gånger. Vi får se hur detta går.
Jag ber de franska sagogudarna om nåd!

Anna


"jag har färgat håret och jag har fått pollenallergi"

...eller ja, pollenallergi hade jag redan.
Det är alltid farligt att prova nya hårfärger, här i Paris verkar de inte sälja min hårfärg jag brukar köpa och att gå till frisöern är ju min stora skräck efter tidigare upplevelser i Gävle, att då vara tvungen att gå till en frisör som jag inte skulle kunna prata på riktigt med vore ju som att ja... jag vet inte vad. Jag är rädd för frisörer och jag har fakta som backar upp mig.

Nu är det iallafall färget i en färg som jag hoppas kommer gå ur mer och mer under de närmaste tvättarna, jag behöver inte skriva nå mer än så.  Nog om min hårfärg.

Imorgon kommer Isabell och då ska jag orka ta med kameran ut på äventyr, har varit lite fototorka här i bloggen, men vänner, det blir ändring på det. Var så säkra!

Anna


Shakespeare & company

Den här bilden kommer från bokbutiken Shakespeare & company som jag skrev om tidigare och hit ska jag ta med mig Isabell, min kompis som kommer på besök på onsdag och stannar till måndag, jag kan knappt hålla mig tills jag få visa henne alla fina ställen här i Paris och att få träffa henne igen, det ska bli så roligt!


Nu ska jag sova
Bonne nuit!

Anna


bilder från kalaset innan vi far, hon och jag.

Jag har suttit nu och tittat igenom mina favoritbloggar och kommit fram till (eller jag visste det sedan tidigare) att bilder är ju nästan det roligaste med bloggandet. Så här ska ni få bilder från kalaset jag och Angelica hade innan vi far från Sverige, hon mot Usa, jag mot Paris. Ballongbilden i det tidigare inlägget är också från kalaset.
Voliá


Nu ska jag äta pasta med oförskämt mycket pesto.

Anna


félicitations


Grattis farsgubben på farsdagen!



Anna


Pain au chocolat

Det nästan bästa med att gå ut på klubbar i Paris är att när man kommer hem, fem på morgonen så är bagerierna öppna så man kan köpa Pain au chocolat på vägen hem!
Underbart!


Anna


från de kungliga och filmvisning

Igår så var Daniel och jag på den exklusiva premiärvisningen av Klara, Frans och Emanuels film. Den var bra den! Innan hade vi varit och köpt kinamat allihopa så det blev en fin kväll i Marais.   

 

Maggie berättade en rolig sak igår som hade hänt hemma hos henne kvällen innan. Maggie och hennes pojkvän hade inte pratat om någonting speciellt och så ifrån ingenstans så säger Alen ”Maggie, jag tror faktiskt att Anna tillhör det kungliga släktet  från Sverige”


Varför inte? så glamoröst och moget som jag beter mig så förstår man ju att folk börjar undra och ställa sig frågor som denna!



Anna


Bonjour

Hej!
Nu ska jag snart gå och möta Maggie, vi ska fika, titta i lite butiker och kanske ta en promenad i Jardin du
Luxembourg, solen skiner i Paris idag och  mitt humör med den! 
Jag känner att det kommer bli en bra dag idag.
 


Anna


Bonsoir


Jag har ju tidigare berättat att vi jämt får säga våra betyg högt inför hela klassen efter prov och i klassen finns det ju som i andra klasser sämre och bättre elever. När en tjej som det inte brukar gå så bra för säger sitt betyg som är 3 av 20 så mumlar madame och säger sen nedlåtande "det är ju bättre än att få noll poäng iallafall" så går hon vidare i klasslistan. Vilken lärare i Sverige skulle göra såhär mot en elev som det verkligen inte går bra för?

För övrigt så har madame haft de kläder jag skrev om tidigare, ni vet de rosa joggingskorna med kardborrband, rosa byxor... ja ni vet, det var tredje dagen idag. Quelle bonne surprise!

Maggie har lagt upp sången Daniel försökte sjunga på kinesiska på facebook nu med texten "this is the song u sang that night!! btw u were great!lol". Såhär låter den iallafall, och ni som känner Daniel kan ju tänka er hur det lät, sen tillägger ni slutna ögon och en hand som vajjar lätt fram och tillbaka i luften.



Anna


Försvarstal

Jag har inte kommenterat det här med att jag gör "diverse styrkeövningar" som Daniel skrev  och Maggie utalade sig om. Jag storhandlar varje vecka, det blir ofta två fulla, tunga kassar som jag håller på att dö för att bära hela vägen från mataffären, i uppförsbacke och sedan upp för trapporna för att komma hem. Jag har mycket få muskler i armarna, men nu behöver jag mina armar och för att inte behöva dö en gång i veckan så tränar jag upp dem. Mycket smart tänkande enligt mig. Maggie oandrasidan frågar bara varför inte Daniel hjälper mig bära om kassarna är tunga. Hallå? Jag förklarar dock bara trevligt och lätt att han har sina egna kassar att bära istället för att gå in på djupare diskussioner om jämställdhet.



Anna


Paris, modets huvudstad?

Jag trodde jag sett det värsta när det gäller min lärarinnas kläder men icke, idag bar madame ljusrosa mjukisbyxor, lång stor randig tröja i gul, rosa, grön, blå och vit. Till detta ljusrosa barnjoggingskor med (hör och häpnas) två kardborrband. Mon dieu! I öronen hade hon stora clips i guld, grön och vit, på armen en ljusrosa plast klocka samt så bar hon tre stora glittriga ringar i rosa, grön och blå på sina fingrar och runt halsen ett långt halsband med rosa plast pärlor, virat tre varv runt halsen.
Jag säger då det...

Paris, modets huvudstad, eller hur var det?
Dock så kan jag ju inget annat än att älska det fakum att hon lägger ner så mycket eftertanke i vad hon har på sig för kläder och att det ska gå ihop med smycken och skor.

Anna

underbara bloggaren underbaraclara

Bonsoir
Klockan är egentligen för mycket men jag sitter här vid datorn fast vid morgonpasset i p3 för gästen imorse i det pogrammet var nämligen underbaraclara, min favoritbloggar i alla kategorier. Om ni inte har besökt hennes blogg så gör det och bli förälskade i förmodligen Sveriges bästa bloggare!
klicka här : Underbaraclara

Jag är så tacksam över att det går att lyssna på SR över nätet och titta på tv i svt.se

Annars så saknar jag inte bara min kläder, skor och väskor. Jag saknar min familj och vänner så himla mycket, Paris är en väldigt vacker stad men den ligger lite för långtbort från mina kära! Himla tur för mig att Isabell snart kommer hit, tio dagar kvar nu bara, imorgon nio.

Jag ska snart sova
eller jag borde snart sova

Anna


the city, kläder och klippt lugg

Salut!
Jag har precis avnjutit en väldigt god soppa och på det två mandariner samtidigt som jag kollat på "The City" en serie som går på Mtv och jag älskar den! Jag håller nu på att titta om säsong 1 och efter varje avsnitt så längtar jag bara mer och mer efter kläder, skor och väskor jag har där hemma. Jag vet, jag är ganska töntig men jag finner det jobbigt att ha så lite kläder att välja på om dagarna.

Nu har det börja blivit lite kyligare, snart måste jag byta ut min fejkskinnjacka mot vinterjackan, försökte klippa min lugg själv vilket gick helt okej, dock tror jag det är lite längre i mitten, hmm får fixa det sen. Det är sällan min lugg ligger såhär prydligt så jag måste nästan visa den, tada :


Anna


RSS 2.0